• Noi suntem

  • Suntem membri :

  • Realizam ziarul:

  • Yahoo Mess ID:

    asus_suceava
  • E-mail:

    asus_suceava@yahoo.com
  • Telefon:

    0753 595 452

    0745 600 494

  • Sediu:

    USV Campus, Căminul nr. 2, camera 17 (parter).

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 17 other subscribers
  • Top articole

Taxele la camine 2010 – 2011

Astazi am fost chemati impreuna cu studentii responsabili pe cele 4 camine studentesti din campus pentru a “negocia” tarifele de cazare pentru anul universitar 2010-2011.

Tariful unic de cazare, este in crestere fara de anul curent cu un procent mediu de 18%. Aceasta crestere se motiveaza prin cresterea Indicelui Preturilor de Consum cu 10,40%, cresterea utilitatilor conform Institutului National de Statistica in medie cu 16% din martie 2009 pana in martie 2010.

Avand in vedere faptul ca salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% si pensiile cu 15%, ni se pare total nepotrivita aceasta crestere de taxe. Nu numai ca s-a ales un procent mai mare de marire a taxelor la camine (18%) decat cele doua procente preconizate pentru preturi de consum (10.4%) si utilitati (16%) dar se pare ca nici nu este loc de negociere. Dupa cum ne-a precizat si doamna Silvia Lauric, nicaieri in tara studentii nu sunt intrebati de taxele caminelor ci acestea se impun. Probabil ar trebui sa ii reamintim doamnei ca studentul este partener egal in procesul educational si orice decizie privitoare la acesta trebuie sa fie supusa votului in biroul de senat al universitatii si senatul universitatii. Prin lege, studentii au garantate 25% din voturi in aceste doua foruri de conducere, deci nicaieri in tara nu se va lua o decizie fara acordul acestora.

Stupefiant este faptul ca unii studenti sunt de acord cu maririle de taxe si critica A.S.U.S.-ul pentru faptul ca incearcam sa limitam orice taxa astfel incat, cat mai multi studenti si viitori studenti sa aiba posiblitatea de a invata fara ca starea materiala sa le afecteze viitorul. Opriti-va o clipa si ganditi-va ca nu toti colegii vostri au posiblitatile materiale de care dispuneti voi la acest moment. In loc sa ne gandim la propria persoana poate ca ar trebui sa reflectam la ce am face maine, daca nu am mai fi la “fara taxa” ca sa beneficiem de subventii din partea statului sau daca maine tata si mama ar ramane fara servici.

Conform procesului “Bologna” la care Romania se lauda ca a aderat, invatamantul superior trebuie sa fie deschis si accesibil catre toti oamenii si orice bariera, mai ales cea de ordin material ar trebui inlaturata astfel incat sa nu limiteze posibilitatea tuturor de a invata.

Suntem siguri ca universitatea nu va muri daca taxele la caminele studentesti nu se vor majora si daca o parte din veniturile terenului de sport sau ale altor facilitati ale universitatii care genereaza profit ar fi redirectionate inspre binele studentilor. Doar impreuna putem contribui la crearea unui mediu cat mai accesibil si propice desfasurarii invatamantului superior sucevean.

Asteptam parerile voastre in legatura cu acest subiect si va reamintim ca cel mai probabil marti se vor supune aceste taxe la vot!

Leave a comment

3 Comments

  1. sa le fie rusine ar trebui sa facem o greva organizata generala sunt multe….. ar trebui sa puna si ceea ce fura angajatii atunci cand seara toate bucataresele pleaca cu sarsanaua plina de la cantina da ce mai conteaza traim in Romania tara noastra ar trebui sa faca parte di africa nu din europa

    Reply
  2. Marius

     /  29/05/2010

    Rusine sa le fie sa gandesc numai la propriile interese …. cei care au nu stiu sa se gandeasca si la alti . Cat despre studenti care sunt acolo si ne ” reprezinta ” votand aceste taxe sunt niste tampiti , cum poti sa reprezinti interesele cuiva si sa i le tradezi ……RUSINE NESIMTITILOR !!!

    Reply
  3. Marius

     /  29/05/2010

    Se gandesc numai la propriile interese …. cei care au nu stiu sa se gandeasca si la alti . Cat despre studenti care sunt acolo si ne ” reprezinta ” votand aceste taxe sunt niste tampiti , cum poti sa reprezinti interesele cuiva si sa i le tradezi ……RUSINE NESIMTITILOR !!!

    Reply

Leave a comment

  • Parteneri de încredere:

  • Arhiva: