• Noi suntem

 • Suntem membri :

 • Realizam ziarul:

 • Yahoo Mess ID:

  asus_suceava
 • E-mail:

  asus_suceava@yahoo.com
 • Telefon:

  0753 595 452

  0745 600 494

 • Sediu:

  USV Campus, Căminul nr. 2, camera 17 (parter).

 • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

  Join 17 other followers

 • Top articole

Întârzieri ale aprobării Metodologiei de alegere a studenților reprezentanți

Importanța Metodologiei
Metodologia de alegere a studenților reprezentanți este un document esențial în ceea ce numim reprezentarea studențească, iar noi considerăm că aceasta trebuie să fie elaborată așa cum se cuvine, și să fim alerți la orice articol care poate diminua sau aduce prejudicii „vocii studențești”. În fond, studenții reprezintă 90% din comunitatea academică, așa că trebuie să avem ceva de spus în deciziile care ne privesc.

Condițiile de aprobare ale Metodologiei de alegere a studenților reprezentanți
În urma ședinței de Senat din data de 13 ianuarie 2012 a fost aprobată Metodologia cadru de alegere a studenților reprezentanți de către Senatul universitar. Unele articole nu au fost suficient de satisfăcătoare pentru unii membri din  Senatul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, aducându-se, câteva mici propuneri și amendamente, însă un lucru de reținut în toată această poveste este că UNIVERSITATEA NU ARE DREPTUL DE A SE IMPLICA ÎN PROCESUL DE ALEGERE A STUDENȚILOR REPREZENTANȚI conform legii: „Art. 203. (2) Studenții sunt aleși în mod democratic, prin vot universal, direct și secret, la nivelul diverselor formații, programe sau cicluri de studiu, atât în cadrul facultăților, cât și al universității. Ei sunt, de drept, reprezentanți legitimi ai intereselor studenților, la nivelul fiecărei comunități academice. Conducerea instituției de învățământ superior nu se implică în organizarea procesului de alegere a reprezentanților studenților.”

Cum adică metodologie cadru?
Metodologia cadru cuprinde ansamblul articolelor de bază aflate în conținutul documentului curent care poate suferi mici modificări și completări, urmând a fi supusă încă o dată spre aprobare după modificările de rigoare.

Înlăturarea unui articol cu potențial discriminator
Conform METODOLOGIEI PENTRU ALEGEREA STRUCTURILOR ȘI  FUNCȚIILOR DE CONDUCERE ÎN CADRUL  UNIVERSITĂŢII „ŞTEFAN CEL MARE” DIN SUCEAVA evidențiem Art. 15 care prevede: „Reprezentanţii studenţilor în structurile de conducere (consiliile facultăţilor şi Senat) trebuie să aibă rezultate bune în pregătirea profesională la sfârşitul anului universitar precum şi o conduită responsabilă.”
La prima vedere acest articol pare a fi bine intenționat, iar într-o anumită măsură suntem de acord, însă experiența practică ne-a demonstrat mereu că ceea ce e scris pe hârtie nu corespunde realmente cu realitatea. Este de dorit, întradevăr, ca fiecare student reprezentant să aibă cele mai bune rezultate în cadrul specializării sale, să primească bursă de merit sau de performanță. Este un lucru preferat atât de studenți, cât și de conducerea universității. Însă, acest lucru nu poate să devină un criteriu obligatoriu care să dezavantajeze alți studenți. Studentul reprezentant, prin calitatea sa de partener decizional, cu drepturi egale în forurile de conducere ale universității, reprezintă toți studenții din facultatate, respectiv universitate și nu doar pe cei cu rezultate excelente sau invers.
Totodată, nu există garanția că studentul reprezentant cu rezultate bune, care a studiat și este extraordinar pe domeniul său de studiu, va avea și competențele necesare în procesul de reprezentare a studenților, precum capacitatea de a negocia, capacitatea de a ține un discurs în fața unui auditoriu, capacitatea de a înțelege cu ușurință un regulament și de a propune amendamente la acesta, capacitatea de a avea curaj în prezentarea unei opinii distincte față de conducerea universității, etc.
La toate acestea se adaugă și cadrul legislativ prevăzut în Legea Educației care stipulează: „Statutul de student reprezentant nu poate fi condiționat de către conducerea universității.” Statutul studentului reprezentant nu face DISCRIMINĂRI între studenții care vor să candideze ca student reprezentant sau care își exercită această funcție!!!
Din aceste considerente acest articol nu a intrat în metodologia de alegere a studenților reprezentanți.

Mandatul studentului reprezentant stârnește controverse!
În metodologia de alegere a studenților reprezentanți scrie: „Art. 6. Durata mandatului oricărui student reprezentant este de 1 an, acesta având dreptul de a fi reales cel mult de două ori.” Acest lucru a displăcut conducerii universității care a argumentat că la începutul mandatului „studenții abia se dezmeticesc” și încep să se familiarizeze cu funcția de student reprezentant, iar alegerile anuale ale studenților reprezentanți ar fi o risipă de timp. Ceea ce face ca lucrurile să pară absurde e că nu Universitatea este cea care organizează alegerile , ci organizația studențească reprezentativă la nivel de universitate, deci risipa de timp nu poate veni din partea universității. Propunerea adusă de conducerea universității a fost aceea de a mări mandatul studentului reprezentant la durata ciclului de studiu.
Oana Poraicu, studentă reprezentantă în Senat a subliniat existența acestui articol, în această formă din metodologie, afirmând că necesitatea unui mandat prelungit poate să încline spre „conflicte de interese” din partea studenților reprezentanți, în raport cu universitatea sau spre „abuz de autoritate” din partea conducerii universității asupra studenților reprezentanți. Totuși, un student reprezentant are posibilitatea să candideze din nou în anul următor și să fie ales dacă studenții s-au convins de capacitățile sale în procesul de reprezentare a acestora. În plus, mandatul de 1 an de zile nu constrânge studenții reprezentanți să aplice la mobilități în străinătate. Aceasta a adăugat că fiecare student reprezentant va avea responsabilitatea de a împărtăși experiența proprie următorilor candidați care vor intra în funcție. În plus, extinderea mandatului pe  durată de ciclu de studiu aduce discriminări celorlalți studenți care nu sunt în primul an al începerii programului de studiu.
Celelalte amendamente propuse prevăd mici modificări de exprimare și sunt mai puțin semnificative. Luni, 17 ianuarie 2012, va fi supusă Metodologia finală de alegere a studenților reprezentanți.

Leave a comment

4 Comments

 1. Bravo ASUS! Felicitari! Ce faceti voi acum este o investitie in viitorul studentilor suceveni.
  Ar fi absurd sa se mareasca durata mandatului pentru ca asta ar conduce si la abuzuri de putere. Orice student reprezentant care isi face treaba, va fi reales fara probleme.. in nici un caz nu trebuie sa uite vreunul in fata cui raspunde pentru activitatea sa.

  Reply
  • Insa Oana nu a spus in Senat chiar asa cum afirma ea! Sunt mai multe lucruri care nu au ce cauta in Statutul Studentului Reprezentant, cum ar fi ca, …studentul reprezentant poate decide si pentru cei de la doctorat si ca trebuie sa aiba rezultate bune la situatia de invatamant! Ce inseamna rezultate bune, medii de 5, 6, … , 10 fara restante sau numai de 10. Trebuia sa soliciti ajutorul unui jurist sau a unui student de la drept sau cineva care are experienta. Nu tot ce spui tu este corect. Cu parere de rau, stiu ca esti presedinte ASUS, si te respect pentru functia asta, dar uneori simt ca te ridici prea sus si nu spui afirmi tot ce gresesti. Senatul USV are dreptate, pana la urma ai vazut ca si ei au afirmat ca nu au voie sa se bage in treaba noastra, dar ti-a spus ce ai gresit si ce trebuie sa modifici in Statut. Daca era asa dupa cum spui tu, nici macar nu-ti aproba Statutul Studentului Reprezentant, dar au inteles ca trebuie si este necesar aprobarea acestui statut insa cu noi modificari! Asculta si tu macar odata de Rector ca nu a ajuns degeaba in acea functie! Ok! O sa fie bine, ai sa vezi! Pa, multa bafta!

   Reply
   • Dragos, ca si student reprezentant, tocmai ai gafat enorm!!. Citeste legea! Citeste-o pana cand o vei intelege dupa care vei putea recita din ea, asa cum face Oana, dar ar fi frumos macar sa o citesti. Si apoi sa faci astfel de afirmatii! In cazul in care totusi nu vei remarca, lasa-ma sa te anunt ca legea spune ca Universitatea nu are dreptul de a se implica in treburile studentilor! Faptul ca totusi Senatul USV sau rectorul sau orice membru al partii profesorale din mediul academic s-a bagat este o incalcare a drepturilor voastre ca si studenti, drepturi pentru care in trecut s-a luptat din greu si cu mari sacrificii. De asemenea, la vremea in care tu iti petreceai vacanta, la vremea la care tu mergeai linisitit la cursuri, petreceri, activitati, Oana lucra,printre multe altele, pe lege si pe statut, ceea ce multi dintre voi, cei care va gasiti sa comentati, nici nu aveti habar cum se face. Nopti, zile….a mers cu statutul ala si la Dumnezeu din cer, dragul meu, a fost si la jurista, a fost cam peste tot. L-a vazut, crede-ma, toata lumea si nu pentru ca nu era bun, ci pentru ca a incercat mai intai abordarea diplomatica! Ce a facut ea in Senat este foarte greu! Sper sa citeasca toata lumea ce ai scris mai sus, modul lingusitor in care ii dai dreptate rectorului, dupa ce acesta a facut cate a facut studentilor!!!!!Faptul ca tu ii dai dreptate imi spune mie ca esti unul din cei mai periculosi studenti reprezentanti, in raport cu studentii, si ca tot ce a facut Oana, luptand pentru fiecare virgula din statut este justificat. Studentii reprezentanti de acest gen NU AU CE CAUTA IN REPREZENTARE! Cu asemena abordare ai fi, cel mult preferatul rectorului, care ii adora pe cei care dai ”inteligent afirmativ din cap”. Imi si imaginez cum ai vota afirmativ la cresterile de taxe!Doar nah, rectorul nu a ajuns degeaba rector, trebuie sa aiba dreptate sa le creasca, nu???
    Si daca tot am ajuns aici, iti cer OFICIAL, in calitate de Presedinte de Onoare ASUS, fost student reprezentant in tot ce a insemnat procesul de reprezentare in USV, un raport de activitate pentru anul care a trecut. Il cer de asemenea si celorlalti Studenti reprezentanti actuali. Si voi mi-l puteti cere pe al meu! Asa o atitudine este inadmisibila si condamnabila! Rusine!

 2. Poraicu Oana

   /  16/01/2012

  În primul rând, ar trebui să clarific nişte lucruri, care văd că nu s-au înţeles. În 2007, s-a aprobat în Senatul USV un document numit „Statutul Studentului Reprezentant din USV”. Odată cu implementarea Legii Naţionale a Educaţiei(LEN), s-a impus ca în cartele univeristare să existe un cod al drepturilor şi obligatiilor studenţilor. Odată cu modificarea Cartei USV, s-a inclus şi acest cod, care a produs eliminarea Statutului Studentului Reprezentant din USV. Codul studenţilor nu include drepturile şi obligaţiile studenţilor reprezentanţi, şi nici modalitatea de alegere a acestora. De aceea, este necesar un document special: Metodologia de alegere a studenţilor reprezentanţi. Această metodologie a fost propusă în Senat, spre adoptare, ca să capete juridicitate, nu că ar fi necesară o validare din partea Senatului.
  Afirmaţiile lui Dragoş, nu sunt corecte, dar nici incorecte, ci doar confuze.
  Mai există un document, intitulat Metodologia pentru alegerea structurilor şi funcţiilor de conducere din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare ” din Suceava. Având în vedere că studenţii reprezentanţi sunt membri în structurile de conducere ale universităţii, sunt câteva articole care ne privesc şi pe noi, ca studenţi reprezentanţi. Când am citit-o am observat nişte articole care nu erau tocmai ok pentru noi şi anume: „Art.13. Locurile ocupate de studenţi în consiliile facultăţilor şi în Senat vor reprezenta cel puţin 25% din numărul total al locurilor în aceste structuri de conducere, în condiţiile stabilite prin prezenta Metodologie. Mandatul unui reprezentant student în Consiliu sau în Senat se încheie la data finalizării ciclului de studii în care acesta a fost ales.”; “Art.15. Reprezentanţii studenţilor în structurile de conducere (consiliile facultăţilor şi Senat) trebuie să aibă rezultate bune în pregătirea profesională la sfârşitul anului universitar precum şi o conduită responsabilă. Un student nu poate reprezenta două facultăţi în acelaşi timp.”; Art.24. Desemnarea reprezentanţilor studenţilor în Consiliul facultăţii se face prin votul universal, direct şi secret al tuturor studenţilor din facultate, conform unor proceduri stabilite de Consiliul facultăţii în funcţiune. Alegerea poate avea loc odată cu aceea pentru reprezentanţii studenţilor în Senat.”
  În Senat s-a eliminat art. 15, şi celelalte 2, sunt în decurs de modificare. De ce le-am modificat? Presupun că deja v-aţi dat seama deja. Pentru că este interefenţa universităţii în deciziile care țin doar de studenţi, şi conform legii nu au voie, plus că impun discriminări(criteriul de medie-„rezultate bune”).
  Eu certific tot ce s-a postat pe blog, şi am martori cu privire la afirmaţiile mele din Senat, fiind cele adevărate.
  Ce am încercat să fac în Senat, este să apăr drepturile studenţilor din USV, şi nu am să regret niciodată, chiar dacă, de multe ori, în loc ca studenţii să ţină partea studenţior, se gândesc doar la ei, şi la beneficiile proprii.
  Deja cred că este prea lung acest comment, de aceea vă spun că dacă încă mai sunt întrebări, sau nelămuriri, vă rog să nu ezitaţi să mă contactaţi. Mă găsiţi la sediul ASUS, sau pe adresa de mail: poraicu_oana@yahoo.com.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 • Parteneri de încredere:

 • Arhiva: