• Noi suntem

 • Suntem membri :

 • Realizam ziarul:

 • Yahoo Mess ID:

  asus_suceava
 • E-mail:

  asus_suceava@yahoo.com
 • Telefon:

  0753 595 452

  0745 600 494

 • Sediu:

  USV Campus, Căminul nr. 2, camera 17 (parter).

 • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

  Join 17 other followers

 • Top articole

Ministerul Educației își bate joc de drepturile studenților!

 

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România(ANOSR) a avut o întrunire cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului(MECTS) în care s-a discutat problema adoptării Statutului Studentului. Se pare că în urma întrevederii, Ministrul Educației a promis adoptarea Statutului până la începutul acestei săptămâni. Nu e de mirare că acesta nu și-a respectat promisiunea, iar atitudinea sa lasă de dorit.

Este de amintit faptul că Federația studențească a încercat de nenumarate ori, prin abordări constructive, ca studenții din România să beneficieze de un Statut al lor în baza căruia să își  poată apăra drepturile. A fost subliniată în nenumărate rânduri, necesitatea acestui Statut al Studentului – în forma propusă, argumentată și susținută – mai ales, în condițiile în care universitățile își modifică regulamentele interne în virtutea Legii Educației Naționale și se trimite un semnal de alarmă către M.E.C.T.S., că prin neadoptarea în timp util a acestui document, drepturile si obligațiile studenților nu vor fi explicit incluse în reglementarile locale, așa cum ar trebui.

În calitate de partener al Ministerului, în ceea ce privește viața și dezvoltarea studenților români în societate și universitate, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din Romania:

– a realizat cel mai amplu proces de consultare a reprezentanților studenților;

– a transmis către M.E.C.T.S., prima variantă a Statutului Studentului în urmă cu 5 luni;

– s-a întâlnit cu membri ai aparatului tehnic din M.E.C.T.S., pentru ca documentul mai sus menționat, să fie scris într-un limbaj corect din punct de vedere juridic;

– a solicitat în nenumărate rânduri, atât în mod public, cât și prin adrese oficiale, Ministrului Educației, adoptarea de urgență a Statutului Studentului la începutul anului universitar;

– a dezbătut cu membrii aparatului tehnic al Ministerului, amendamentele aduse de câteva universități, pe baza proiectului postat pe www.edu.ro

În ciuda faptului că ANOSR a solicitat în mod expres o întâlnire cu Ministrul Educației, pentru a clarifica aceste probleme și mai ales, ținând cont că întâlnirea s-a finalizat cu  promisiunea că documentul va fi adoptat la începutul acestei săptămâni, manifestându-și toată considerația și susținerea acestui demers, constatăm cu dezamăgire și indignare că vorbele domnului Ministru nu coincid cu acțiunile sale.

După cele 5 luni de discuții, dezbateri și după consultarea universităților – cu toate că nu ar fi trebuit să se implice, după cum spunea Legea –, se pare că Ministrul Educației desconsideră total, munca A.N.O.S.R. și manifestă un real dispreț față de studenți și amână fără niciun motiv fundamentat, adoptarea Statutului Studentului.

Siderată de promisiunile în van ale domnului Funeriu în calitatea sa de Ministru al Educației, A.N.O.S.R. solicită Președinției României, precum și Primului Ministru, intervenția pentru adoptarea de urgență a Statutului Studentului și astfel, respectarea Pactului pentru Educație, Pact ce la punctul 6 menționează explicit: “Adoptarea unei carte a drepturilor și libertăților în educație, care să garanteze accesul la o educație de calitate. Învățământul românesc nu are nevoie doar de un statut al personalului didactic, ci și de un statut al elevului și al studentului”.

„Ministrul Educației depășește orice limită a decenței și a bunului simț. Deși în discursul public își manifestă un real interes față de studenți și educație în general, acțiunile sale sunt total împotriva noastră. Lipsa unei decizii este o decizie în sine și neadoptarea Statutului Studentului crează nemulțumire și haos în rândul studenților. Îi re-reamintim Domnuluiui Ministru, faptul că studenții reprezintă o majoritate absolută în sistemul de învățământ superior. Dacă „instanța” este severă și studenții vor răspunde cu severitate!” – Daniela Alexe – Președinte A.N.O.S.R.

 

Asociația Studenților din Universitatea Suceava(A.S.U.S.), sprijină inițiativa A.N.O.S.R. și consideră că atitudinea Ministrului Educației este nejustificabilă și inacceptabilă.

Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 • Parteneri de încredere:

 • Arhiva: